Sommeren 2023 startet rehabilitering av Laksevåg barnehage i totalentreprise. Dette er en viktig oppgave som sikrer at bygningene opprettholder moderne standarder for sikkerhet og funksjonalitet.
Med oss fra forprosjektet har ÅBF med seg TYARK som har ansvar for ARK-fag og SØK og skal lose oss gjennom føringer fra byantikvar og byggesak. Føringer for materialvalg og detaljer har vært gjenstand for en lang prosess før endelig løsning forelå. Her har brannkrav, forsterkninger, tekniske føringer og retningslinjer fra byantikvar og til slutt interiørløsning vært i skjønn forening til mange løpende vurderinger. Når en barnehage i tillegg er under tilsyn av byantikvaren blir prosessen enda mer kompleks. Da må man ta hensyn til både historisk verdi og moderne krav.
Et utvidet omfang av rivearbeider har medført at bygget oppføres i to etapper. Ettersom tiltenkte bevarte vegger og fundament viste seg å ikke å være tilstrekkelige, oppsto en ny oppgave hvor halve bygget måtte sikres og reetableres med ny kjeller. Løsningen på dette ble å sikre halve bygget og bygge videre på andre halvdelen. Over ferien vil arbeidet starte med å knytte sammen og komplettere hele bygget. Både innvendig og utvendig.
Med et byggverk fra 40-tallet gir etasjehøyder begrenset rom for tekniske føringer. Dette har gitt mange manøvere med kartlegging og verifisering i felt. BIM-koordinator Morten Ståløy og PGL fra HRP Anne J. Hordnes har fulgt opp fag for å sikre at faste parametere er unisone. Dette har gitt utfordringer når modell skal tilpasses et eksisterende bygg, hvor det gjennom løpende kartlegging stadig fremkommer nye faktorer som må hensyntas.
Laget med ÅBF i spissen har tross utfordringene funnet en god flyt som nå begynner å vise seg tydelig på byggeplassen. Arbeidsgrunnlaget til utomhus er i siste fase og er nå til godkjenning hos Bergen kommune. Produksjonen tilsier at dette arbeidet vil starte opp fra medio august.
Prosjektet har et tydelig fokus på ombruk, og vi har fått verdifull bistand fra vår dyktige arkitekt Kristine Rørlien og byggherren til å kartlegge og prioritere ombruk.
I denne prosessen ble det også utforsket hvilke plattformer vi kunne støtte oss på. Her fikk vi gode innspill fra vår søsterbedrift LAB som har gjort en stor manøver på ombruk og gjenbruk på TV-2 tomten i regi av OBOS. Kommunen har også valgt å bevare flere lekeapparater og restaurere dem i tråd med utomhusplanen.
Prosjektet har gitt våre tømrere mange varierte oppgaver som de har løst eksemplarisk med materialer som tømmervegger, limtre, takopplett og skifertak. Dette er erfaringer vi håper å dra nytte av i dagens marked med økt fokus på bærekraft og reduksjon av fotavtrykk.
Nå sikter byggeplassen inn mot sluttfase og mekanisk ferdigstillelse i november og overlevering i mars 2025.
Send inn en melding, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig. Du når oss også på:
+47 55 39 39 00
post@aabf.no