I Norheimsund, tett på Hardangerfjorden, bygger ÅBF kulturnaustet. Dette er en totalentreprise for bygging av nytt kultur- og administrasjonsbygg for Hardanger fartøyvernsenter. Kulturnaustet inngår i et større utviklingsprosjekt kalt «tett på», som omfatter planer for utvikling av fartøyvernsenter med verft, maritimt museum, ulike publikumsfasiliteter og uteområder. Eksisterende bygg skal rives og et nytt, større bygg skal etableres på tomten. Bygget, som tidligere har vært brukt som godsterminal og dagligvarebutikk, fungerer nå som opplæringsarena med verksted, lager og utstillingslokale. Opprinnelig ble bygget oppført som et plastbåtbyggeri.
Det nye kulturnaustet skal samlet sett romme kontor, møtelokaler, garderober, kjøkken og kantine for de ansatte. I tillegg etableres publikumsområder som kafé, utstillingslokale, kino/foredragsrom, garderober og bibliotek.
Det eksisterende bygget var på 1115 m2 og besto den gang av to plan. Hoveddelen av dette er nå revet med unntak av læringsarenaen som benyttes til opplæring i regi av fylkeskommunen. Mot sjøen er det nå etablert et nytt platefundament som er pelet til fjell. Konstruksjon i kombinasjon med stål, betong og tre springer frem. I juni ble bygget tett og kranselag er rett rundt hjørnet.
I tilknytning til bygget skal Strandvegen forlenges forbi kulturnaustet og frem til fylkesveien i sør. Strandveien går i dag fra Sandven hotell og frem til elveosen utenfor kulturnaustet. Eksisterende parkeringsplass skal oppgraderes og nye utomhusarealer skal opparbeides. Det skal også etableres en busslomme og snuplass i forbindelse med prosjektet.
Anskaffelsen omfatter også opsjoner som bygging av kjørebroer og brygge, samt arbeid i bekk og elveos. Det er også medtatt opsjon for råbygg for Handverkartunet og delelager med parkering for ansatte. Under arbeidet i bekken fikk vi innsyn i biologien og oppsynet til vill ørret som lever i bekkefaret. Yngelen ble fanget og lagt i egen tank mens arbeidene pågikk. Dette var en artig og lærerik erfaring. Bak kulturnaustet har ÅBF oppført råbygget Håndverkstunet.
Fartøyvernsenteret er nå er i full gang med oppføring av lagerbygg hvor det benyttes bindingsverksteknikk. Dette er en teknikk en gjerne kjenner igjen fra bygg i Mellom-Europa med tre i kombinasjon med murkonstruksjon.
Gjennom hele byggeperioden skal det tas hensyn til drift på Hardanger fartøyvernsenter. Driften der består av fartøyvern, leirskole, reiseliv, museum, formidling til barn og unge, fagopplæring og vern av gamle håndverkstradisjoner. Rundt 35 personer arbeider nå ved senteret, deriblant båtbyggere, repslagere og smed. I turistsesongen fra mai til september vil det være mange besøkende og flest i juni, juli og august. Dette betyr at det må være tilgjengelige parkeringsplasser og at det må være mulighet for turistbusser. I toppåret 2019 var det totalt 19 000 besøkende på fartøyvernsenteret.
For mer spesifikk informasjon om pågående utstillinger, verkstedplaner eller kommende arrangementer, kan du besøke Hardanger fartøyvernsenters offisielle nettside eller kontakte dem direkte.
Bilder fra prosjektet
Kunde/byggherre: Stiftinga Hardanger og Voss Museum
Entrepriseform: Totalentreprise
Oppstart: 2023
Ferdigstillelse: 2025
Nye, spennende prosjekter som ÅBF skal jobbe med i fremtiden.
Send inn en melding, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig. Du når oss også på:
+47 55 39 39 00
post@aabf.no