Danckert Krohn

ÅBF rehabiliterer Danckert Krohn i generalentreprise.

Kulturhuset Danckert Krohn ble oppført i 1789 og fredet i 1927. Bygningen har vært i kommunens eie siden 1971, men grunnen er bare festet og eies av Stiftelsen Danckert Krohn.

Bygningen ligger innenfor brannsmitteområdet i Bergen sentrum med særlige krav til brannsikring også gjennom hele byggetiden. Vi er nå i sluttfasen av prosjektet, med mekanisk ferdigstillelse for bygget i september. Utenomhusleveransen blir ferdigstilt på våren 2025.

Bygningen er totalrestaurert innvendig og utvendig med blant annet energibesparende tiltak, UU-tilpassinger og komplette nye tekniske installasjoner. Deler av bygningens nordfløy har hatt omfattende setninger. Fløyen har blitt jekket opp 40-60 cm og ny betongkrypkjeller er etablert som ny bæring av bygningen. I forbindelse med jekkingen måtte vi demontere pipen. Denne er nå remontert onøyaktig slik som den var murt opp i 1789. Deler av sørveggen hadde også en betydelig lokal setning på rundt 40 cm. Nå er den jekket opp for å få tilstrekkelig høyde i ventilasjonsrom på loftet.

Utgangspunktet ved oppstart var at deler av kledning og sutak skulle demonteres, samt at alle vinduer og dører skulle restaureres. Derfor er det bygget tak-over-tak for å beskytte bygget for fuktinntrenging. Forutsetningene er blitt endret underveis og nå er all kledning og sutak demontert, hvor vi har gjenbrukt det som ikke er råteskadet. Utvendig kledning og listverk er behandlet med linolje maling, dette er en type maling som stiller høye krav til forbehandling og utførelse.

De fleste rom i 1. etasje består av laftevegger, hvor skadet laft er byttet ut med ny laft som er opparbeidet med håndverktøy for å få samme utrykk som det hadde i 1789. Disse overflatene blir behandlet med linoljemaling. I tillegg remonteres det gulvbord fra 1789 på flere rom, noe som sammen med lafteveggene vil gi et helhetlig utrykk av hvordan byggeskikken var før i tiden.

Eksisterende ledninger i grunnen, inklusiv ledningene inn/ut fra Stiftelsens bygg på østsiden av bygningen, er skiftet ut da de var i dårlig forfatning. Overvann må håndteres på egen grunn. Derfor skal det etableres regnbed både på øst – og vestsiden av bygget, samt inne i hesteskoen. Oppvarming er vannbåren varme, der varmekilde vil være bergvarme. Det er boret 3 hull plassert på sør - og østsiden av bygget. 

Et av kontraktskravene vi har er at det skal være en inkluderende kontrakt. Det vil si at det stilles krav til at ÅBF skal knytte til seg personer som tilfredsstiller samlebetegnelsen «funksjonshemmede eller vanskeligstilte». Dette er et krav vi stiller oss sterkt bak og ønsker velkommen i flere kontrakter.

ÅBF ser frem til å overlevere dette ærverdige bygget, et bygg som alle involverte kan være stolt over. Lars Inge Olsen sammen med Christian Fernández Hovland og Frode Nesse skal fortsette det gode arbeidet med det dyktige tømmerlaget bestående av Frank Låstad, Arne Saurås, Axel Polkowski, Andreas Hagenes, Chrisander Bergo Bugjerdet, Andreas Balland Henriksen, Steffen Andreassen, Vegard Lund Olstø og Torstein Garmann.

Bilder fra prosjektet

  • /media/fm/7494da75de.jpg
  • /media/fm/7494de8bf8.JPG

Prosjektdetaljer

Kunde/byggherre: Bergen kommune
Entrepriseform: Generalentreprise
Oppstart: Høst 2021
Ferdigstillelse: Vår 2025

Pågående prosjekter

Prosjekter som ÅBF jobber med for tiden.

Kontakt oss

Send inn en melding, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig. Du når oss også på:

+47 55 39 39 00
post@aabf.no